Spökgarn

I filmen från Havsresans fältvecka kan du bland annat se ett hemskt exempel på spöknät som sitter på ett vrak, söder om Ven. Spökgarn är borttappade eller övergivna fisknät, som kan fortsätta fånga fisk. Även andra djur kan fastna i dem, t.ex. fåglar. Moderna nät är gjorda av syntetmaterial, så de bryts ner mycket långsamt och kan vålla skada under många år.

Gör det något? Ja. Man har uppskattat att bara fiskfångsten från dessa spöknät är ca 10% av den totala fångsten. Det gör t.ex. att ett par hundra ton torsk om året fastnar till ingen nytta i spökgarn.

Är det vanligt? Ja, det får man nog säga. Havs- och vattenmyndigheten uppskattar att det finns minst 1000 km fiskande spökgarn bara i Östersjön. När fiskebåten Tacitus från Borstahusen letade efter spöknät för några år sedan hittade de 18.000 meter nät. Hjältar som t.ex. Patrik Juhlin i Ystad bärgar spökgarn från vrak, och många fiskare gör ett fantastiskt arbete med att samla in dem – men det räcker ju inte!