Publika aktiviteter

Havsresans Fältvecka 2019

27 maj

Start

Havsresans fältvecka startar klocka 10 i Råå hamn, på T/S Helene.

I oljans spår

Melinda Andersson visar och berättar om sin akvarellutställning ”I oljans spår” den 27 maj 2019 kl 17:30–18:30.

Med utställningen vill hon få människor att tänka till om miljöförstöringen i havet. ”Precis som våra hav är mina tavlor vackra vid första ögonkastet, men gömmer ett otrevligt budskap om hur verkligheten idag ser ut under ytan”, skriver hon. Utställningen hänger uppe hela veckan.

Plats: Foajén, Stadsbyggnadshuset, Järnvägsgatan 22.

Det fantastiske Øresund

Jens P. Jeppesen föreläser om Sundets olika miljöer och det fantastiska växt- och djurliv som finns där. Jens är akvarie- och museichef på Öresundsakvariet i Helsingör och anställd på biologiska institutionen vid Köpenhamns universitet. Han har forskat på det marina livet i Öresund under många år. Efter föreläsningen svarar han på frågor från publiken.

Lev snabbt – dö ung: Tumlarens hektiska liv i havet

28 maj

Tumlaren är en liten tandval som kan ses i Öresund. 2016 bildades ett Natura 2000-område för tumlare kring Ven och norra Öresund och sedan dess har arten blivit en vanligare syn i vårt havsområde. Johanna Stedt är marinbiolog och forskare vid Lunds universitet. Hon forskar på tumlarens födosöksbeteende och predator/byte interaktioner mellan tumlare och fisk.

Under föreläsningen kommer Johanna att berätta om tumlarens korta men intensiva liv. Efteråt har publiken möjlighet att ställa frågor till henne.

Filmsalen, Stadsbyggnadshuset, Järnvägsgatan 22, 28 maj 2019, 18:30–19:15

Den skånska resan – Skånes marina landskap

Sven Bertil Johnson, fil. dr i marin zoologi visar och berättar om sina akvareller, som detaljerat skildrar livet under ytan.

Foajén, Stadsbyggnadshuset, Järnvägsgatan 22, 28 maj 2019, 17:30–18:30

29 maj

Jonny Magnusson från Helsingborgs Sportdykarklubb Delfinen tar med oss med ned under vattenytan i Öresund. Med hjälp av bilder och film berättar han vad han ser när han dyker ner i djupet, och visar något av det som dykarna hittat under Havsresans fältvecka i Helsingborg.

Atrium, Dunkers kulturhus, 29 maj 2019, 12:15–12:45