Halifax

Det Halifaxbombplan från andra världskriget som ligger söder om Falsterbo har ända sedan de första dyken varit ett av Havsresans favoritprojekt. Halifax är ett kanadensiskt bombplan, som har stort historiskt intresse, och en kanadensisk grupp som heter Halifax 57 Rescue har sedan många år varit engagerade i ett bärgningsprojekt.

Bärgningen hanteras av våra vänner på SCSC, och de har i dagarna publicerat en rapport från årets bärgningsarbeten, som du kan ladda ner och läsa.

Redan 2012 fick vi kontakt med planets pilot och anhöriga till besättningen, och de följer bärgningen med stort intresse, så även i år. Piloten skickade en hälsning till bärgningsteamet, som vi återger här:

Thank you very much for your kind letter and the information sheets about the raising of the Halifax bomber which I flew as the pilot back in August 1943. It appears that a lot of work is entailed in lifting the plane from its watery grave. The  people involved are doing excellent work which I would to extend my sincere thanks to them.                                                                                                                                              From a 96 year old admirer 
J.A. P.

Havsresan kan bara instämma i lovorden över de dykare och frivilliga som arbetar för att rädda vår historia innan det är för sent! Vill du stödja projektet, kontakta SCSC.